Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Restaurering av møbler og antikviteterRESTAURERING AV MØBLER OG FORGYLLING AV RAMMER: Restaureringsverkstedet i Grimstad har kunder fra Sørlandet og Oslo-området. Lars Backer og kona Ruby Backer utfører ulike typer restaureringsoppdrag. Lars har fagbrev som møbelrestaurerer og forgyller fra Italia. Ruby har gått kurs i Italia, begge har mange års erfaring i restaureringer.

Restaurere antikke møbler

Sette i stand et gammel møbel

Her er noen eksempler på hva ekteparet reparerer og restaurerer:

 • Veggskap
 • Ramme
 • Kiste
 • Bondeantikk
 • Veggur
 • Grammofon
 • Rokokkospeil
 • Skutemodell
 • Dukkehus
 • Bord
 • Stol
 • Kanapé
 • Speil
 • Kommode
 • Hjørneskap
 • Seng
 • Skjenk

Møblene og gjenstandene stammer gjerne fra 1700-tallet, 1800-tallet eller 1900-tallet.

Ulike typer restaureringer

Det er stort spenn i oppdragene. En intarsia-kommode fra 1700-tallet tok fem måneder å restaurere, det var snakk om et unikt møbel laget av den tyske møbelsnekkeren Johan Katzenberger. Tusen deler måtte løsnes før restaureringen kunne starte. Mindre tidkrevende oppdrag er når en kunde kommer inn med en gammel stol som mangler en fot.

Intarsia er skikkelig pirkearbeid

Gamle møbler kan være utstyrt med bilder eller mønster som er laget av små finérbiter, denne kunstformen og teknikken kalles intarsia. Hvert finérark er bare 1 millimeter tykk, finéren skjæres med høy presisjon før det felles inn i møbelet. Intarsia krever håndverk og ferdigheter på høyt nivå og bør helst utføres av en med kunstnersjel.

Flere intarsia-bilder her.

Forgylling av rammer.

Forgylling av rammer

Mange oppdrag går ut på restaurere gamle rammer til malerier. Rammene får ny forgylling med bladgull som legges forsiktig på.

Hva består restaureringen av?

Restaurering kan bestå av både finsnekring, rensing, maling, polering med skjell-lakk og produksjon av nye deler. Noen ganger må man støpe nye deler, andre ganger kan de skjæres til av tre. Gammel maling må kanskje fjernes, og da kan Lars og Ruby oppdage at det finnes enda eldre maling under det første laget. Restaurering kan altså noen ganger bestå av forskning og undersøkelser.

Lars fikk for eksempel inn et gulvur fra 1700-tallet, det var slitt og manglet en dør. Da gjaldt det å rekonstruere ødelagte deler. Ved nærmere studier av gulvuret fant Lars ut at den originale fargen var ikke sort, slik uret så ut da det kom til verkstedet, men rødbrun.

Restaurere gulvur fra 1700-tallet. Bildet viser gulvuret før restaurering til venstre og ferdig restaurerert til høyre.

Andre ganger går restaureringen ut på å rense bordflater for flekker. Eller så er det snakk om patinering eller andre teknikker. Eller polering. Noen ganger er møbelet ødelagt på grunn av alderen, andre ganger kan det være snakk om en nylig vannskade.

– I restaureringen har vi respekt for møblenes historiske verdi. Vi restaurerer slik at den original tilstanden mest mulig kommer frem, forklarer Lars Backer i Grimstad Møbelrestaurering & forgylling.

Frakter møbler og antikviteter til restaureringsverkstedet

Kundene kommer fra hele Sørlandet og Oslo til Grimstad Møbelrestaurering & forgylling. – Vi holder til på torget i Grimstad, men målgruppen vår strekker seg kysten rundt og dekker for eksempel Kristiansand, Arendal, Kragerø, Porsgrunn, Skien, Larvik, Sandefjord, Tønsberg, Drammen, Asker, Bærum og Oslo, forteller Lars Backer. – Vi holder også gjerne kontakt med auksjonshus, antikvitetsforretninger og museer.

– Ta gjerne kontakt først slik at vi vet hva oppdraget går ut på. Send gjerne en e-post med bilde av møbelet eller gjenstanden og beskriv problemet. Så blir vi enige om hva som skal gjøres og hvordan frakten ordnes.

Fun fact – slektsnavnet Backer

Når du hører navnet Backer, tenker du kanskje på den kjente malerinnen Harriet Backer? Eller kanskje du tenker på arkitekten Lars Backer som tegnet Ekebergrestauranten og Skansen restaurant i Oslo? Både Harriet og Lars finner du i slektstreet til Lars Backer som restaurerer møbler. Tidligere arbeidet Lars som politimann i 6 år og som flyger i Widerøe i 21 år. – Jeg har alltid satt pris på godt håndverk, avslutter Lars før han går inn for landing ved et maleri som skal få ny forgylling på rammen.

Restaurere antikke møbler

Se flere bilder fra restaureringsarbeidet.

Kontakt Grimstad Møbelrestaurering & forgylling

Telefon: 975 74 888

Epost: lars.backer1@gmail.com

Adresse: Torvet 4, Grimstad 4876Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn